Samiska flaggan och svenska flaggor mot blå himmel. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Samiska flaggan och svenska flaggor mot blå himmel. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Flaggor, körsång, hopp och lek på nationaldagen

Så här på nationaldagen kryllar det av aktiviteter i länet. Högtidstal, flaggviftande, sång och musik är givet, men här blir också hopp och lek för människor och djur.

Vid Västerbottens museum och Gammlia startar firandet klockan 11, hästskjuts och bagarstuga, Hemvärnets musikkår och högtidstal, det är också vernissage på en textil utställning och i afton blir det dans med salsaklubben. Även på det samiska kulturhuset Tráhppie firas med konst och körsång.

I Skellefteå startar firandet på torget och fortsätter i Bonnstan, och på Nordanå välkomnas de nya medborgarna med en ceremoni. På hembygdsgården i Vännäs, Gammplatsen Lycksele, Udden i Tärnaby och många andra platser blir det sång och musik och tal och flaggor.

I Överrödå har man sommarmarknad, det är hopptävlingar hos Södra Umeå ryttarförening och agilitytävlingar för hundar på Ön.

Även korna får en festlig dag - i Röbäck, Umeå och Berglunda, Robertsfors blir det betessläpp och där vankas inte bara kesande kossor utan också folkvimmel och fika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".