Explosionsartad öltrend kan ha nått sin topp

Antalet bryggerier har tiodubblats på 5 år
1:13 min

I dag är Ölets dag i Sverige och antalet nystartade bryggerier har under flera år växt, men snart kan marknaden vara mättad.

Tredje onsdagen i juli betyder Ölets dag i Sverige. Den här dagen instiftades år 2012 av Sveriges Bryggerier som en hyllning till den svenska ölkulturen.

– Den svenska ölkulturen har aldrig mått bättre, säger Göran Westberg från Umeåbryggeriet U&ME Beer. 

När de registrerade sitt företag 2010 var de det 25:e bryggeriet i landet, men i dag är siffran uppe i cirka 250 bryggerier runt om i landet. 

Bara i Umeå finns fyra andra bryggerier, exempelvis Bryggverket och Westerbottens bryggeri. 

Även om öltrenden fortsätter tror Göran Westberg att det någonstans finns ett tak för hur många bryggerier som kan startas upp. 

– Att starta ett bryggeri kan man säkert göra, men att sälja sin öl kan bli svårare då marknaden blir mer och mer mättad.

Han säger att ett land som USA kan ha omkring 4000 till 5000 bryggerier, och om Sverige då har kring 300 bryggerier så är det väldigt mycket sett till landets storlek. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".