Författaren Annah Ovesson.
Foto: Alexandra Reichler/Sveriges Radio

Annah Ovesson om mörkret bakom hennes feel-good roman

1:54 min

Hon lärde sig hantera sin kroniska smärta efter en tillfällig förlamning genom skrivandet. Då blev hennes bästa vän, journalisten Elin Falk, mördad.

Boken heter "Skillnaden mellan lingon och blåbär" och den kan beskrivas som en feel good-roman med allvarlig underton om ett mycket aktuellt tema. Nämligen flyktingar och integration men också bärplockning och västerbottnisk glesbygd.

– Boken kom ur debatten som varit om flyktingmottagande och jag kände ett starkt behov av att skriva något positivt i en annars mörk debatt.

I boken får flyktingarna en god integration genom bärplockningen som både ger arbete och får ned fingrarna i den norrländska skogsmarken.

Annah Ovessons skrivande började när hon drabbades av sjukdomen Guillain-Barrés syndrom, en ovanlig sjukdom som ger förlamningar. Förlamningarna sitter ofta i armar och ben, men kan även drabba resten av kroppen.

– Jag hade ändå tur att det lämnade kroppen efter två veckor på sjukhuset, men den lämnade mig med kronisk värk som till en början var ohanterlig.

Genom skrivandet kunde hon ta sig ur den smärtfyllda kroppen och hantera smärtorna. Det blev en slags terapi.

Men boken är också sprungen ur sorgen att förlora en vän. Efter mordet på bästa vännen och tidigare journalisten Elin Falk inleddes en intensiv skrivprocess.

– Det var samma sak där som när jag var sjuk. Fast jag mådde så dåligt kunde jag ta till skrivandet för att lyftas ur det.

I texten kommer även vännen Elin tillbaka som Elinore, en väninna till huvudkaraktären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista