E4 genomfart Skellefteå
E4 genomfart Skellefteå Foto: Åza Meijer / SR Västerbotten
Skellefteå

Kommunalråd: Skellefteå ska inte bekosta flytten av E4

1:07 min

All statlig infrastruktur ska betalas av staten och inte av en enskild kommun. Det säger kommunalrådet i Skellefteå, Lorents Burman.

Enligt Trafikverket kostar det cirka en miljard att flytta E4:an till Östra leden. Skellefteå kommuns planeringschef, Lars Hedqvist, anser att man borde kunna bygga en billigare lösning för 600 miljoner kronor som är mer anpassad för Skellefteå. Och för att skynda på processen kan Skellefteå kommun bekosta flytten.

Men kommunalrådet Lorents Burman menar att det här är statens ansvar.
– Trafikverket jobbar nu med ett inspel till regeringen om att få bygga en ny E4:a öster om Skellefteå och det vore väldigt olycklig att gå ut och säga att vi ska bygga den med kommunala skattemedel. Då skulle ju både Trafikverket och regeringen säga att dom inte behöver fundera mer på det, säger Lorents Burman.

Men Skellefteå lovade redan för 4 år sedan att betala 30 procent av den totala flyttkostnaden för E4:an. För Skellefteås del skulle det handla om minst 300 miljoner kronor.
– Jag kan säga så här, kommunen har inte råd att själv bygga en lokalgata för mellan 600 miljoner och en miljard, säger Lorents Burman.Magnus Bergner
magnus.bergner@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista