Eluttag. Foto: Peter Öberg, SR.
Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Bidrag för elsanering fortsätter

1:16 min

Umeå kommun har funderat på att skrota bidraget för elsanering av bostäder, det har inte stöd i lagen eller i vetenskapen, men bidraget blir kvar.

Politikerna i byggnadsnämnden i Umeå har tagit ställning till att bidraget ska vara kvar. De beslutade att förlänga projektet till slutet av 2019 och sänkte taket för bidraget från 50 000 kronor till 30 000 kronor.

– Den lilla grupp människor som fått bidraget har ändå upplevt en stor förbättring av åtgärderna, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden i Umeå.

Nämnden var inte enig, nio var för att behålla bidraget med Kristdemokraterna och Moderaterna var emot. 

Sen 2007 har Umeå kommun betalt totalt 390 000 kronor i särskilt bidrag till elsanering för totalt 12 personer i 22 olika ärenden. En enkät visar att alla 12 tycker att deras livsmiljö förbättrats. Ändå övervägde kommunen att skrota bidraget.

– Det finns ingen lag som kräver att en kommun ska ha det här, det är ett frivilligt åtagande som Umeå kommun har haft, säger Mikael Berglund (S).

Handläggningen sägs vara tidskrävande och färre har sökt de senaste åren. Det saknas även belagda samband mellan elektromagnetiska fält och människors hälsa.

– Det finns de som tycker att elsanering är ovetenskapligt medan de som lider av det tycker att det finns belägg. Oavsett vad vi beslutar så kommer folk bli missnöjda, säger Mikael Berglund (S).

Skellefteå tillhör också en av få kommuner i landet som erbjuder elsanering och där har man nyligen beslutat att fortsätta med det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista