Linda Odlander Nilsson och Emanuel Enberg är aktiva i Elevkåren
Linda Odlander Nilsson och Emanuel Enberg är aktiva i Elevkåren på Midgårdsskolan i Umeå. Foto: Pia Diaz Bergner
Umeå

Inte ett ord på skolan om sexofredanden under tio års skoltid

Det behövs pratas om sexofredanden på skolorna
2:00 min

Linda Odlander Nilsson och Emanuel Enberg i Elevkåren på gymnasieskolan Midgård i Umeå, tycker sexofredanden borde diskuteras mer i skolan. Ingen lärare har hittills tagit upp temat på lektionstid under deras skolgång. 

Många tonåringar utsätts för sexuella ofredanden på sin skola. Tidigare i veckan uppmanade Skolverket skolorna att jobba mer med att förebygga sexofredanden.
Linda Odlander Nilsson och Emanuel Enberg säger att temat sexuella trakasserier inte är något man lärt sig om i skolan, däremot i diskussion med vänner. De anser att man borde prata mer om detta och om normer tidigt just i skolan, eftersom man då når nästan alla.

 Fakta: Sexuellt ofredande

Enligt brottsbalkens 6 kapitel om sexualbrott avses följande som sexuellt ofredande: 10 §
Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet. Lag (2005:90).

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".