Elin Bäckström
Just nu kraftsamlar Umeå IK för att rädda sig själva från en konkurs mitt under brinnande seriespel. Forwardtalangen Elin Bäckström gör allt hon kan för att hjälpa klubben. Foto: Privat

Hon skramlar pengar till UIK

Klubbmedlemmar kraftsamlar för UIK
1:11 min

Forwardtalangen Elin Bäckström har bestämt sig för att agera och hjälpa UIK att komma på fötter igen.

Obetalda löner, ett växande skuldberg, en sparkad tränare, en avhoppande ordförande och en sistaplats i Damallsvenskan. 2016 har varit ett mörkt år i fotbollsklubben Umeå IK:s historia.

Elin Bäckström, forwardspelare, har länge funderat på hur hon själv kan hjälpa till.

– Jag har tänkt och kommit på några olika sätt. Jag har bakat bullar, sålt möbler och så ska jag försöka stå och sälja hamburgare senare i veckan. Jag försöker göra allt jag kan, säger Elin Bäckström.

Hon har även valt att helt avstå från sin lön och ett stipendium på 10 000 kronor som hon tog emot från klubben i våras.

– Jag tänker att klubben helt enkelt behöver pengarna mer än vad jag själv gör. Jag vill att UIK ska finnas kvar, de vill vi alla, säger Elin Bäckström.

Ett besked om framtiden väntas senare i veckan. Kanslichefen Maria Viksten har tidigare berättat att hon fortfarande hoppas kunna hitta en lösning på UIK:s krisläge.

– Jag vill inte ens tänka på hur det skulle vara om klubben tvingades lägga ner. Detta är det bästa fotbollslaget vi har och det drar mycket folk. Det skulle vara en förlust för både Dragonskolan och hela Umeå, säger Elin Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".