Fler barn och unga ska slippa vänta på Bup

2:58 min

I åratal har köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin i länet varit bland de längsta i landet. Nu tror Bup-chefen på en vändning under hösten.

För barn och unga som lever med depression, ångest eller psykiska funktionshinder är väntetiderna till Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten bland de längsta i landet.

Så har det varit i flera år, och nu jobbar man på att ändra arbetssätt så att fler ska få hjälp snabbare. Ett första besök inom 30 dagar är målet, säger verksamhetschefen.

– Vi har som högsta ambition att vi ska åtminstone kunna se resultat mot de här målen innan årsskiftet, under senhösten, säger Anna Wallgren, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbottens läns landsting.

Väntetiderna är olika i länet, längst i Umeå, kortast i Lycksele. Och för en fördjupad utredning eller behandling är väntetiden ännu längre.

– De autismutredningar som fått vänta längst idag är 1 till 1,5 år om man inte är en medicinskt prioriterad patient.

Bup är en av de kliniker som använder mest hyrläkare, och har fått pengar för att låta andra aktörer göra utredningar.

– Det har förbättrats, men vi är inte i mål, långt ifrån ännu.

Nu har man tänkt om i t ex hur man gör utredningar. Alla kanske inte måste ha lika många timmar samtal? För en del ser man tidigare vartåt det lutar och kan påbörja behandling. Man schemalägger så att behandlare kan jobba ihop lättare, och så att varje heltidsanställd ska kunna ta fyra behandlingssamtal om dagen. Efter en tid av vakanta tjänster och sjukskrivningar är personalläget också bättre. I inlandet där det är svårare att tillsätta tjänster funderar på att mötas digitalt istället.

Men det är inte alla barn- och unga med psykisk ohälsa som ska behandlas hos Bup, utan bara de med allvarlig psykisk sjukdom. I primärvård, ungdomshälsa och skolhälsovård ska man ta hand om de andra.

– Det är ytterst angeläget att de får den kontakt de behöver, och att det tidigt ses över på vilken nivå behöver man den här hjälpen? funderar Anna Wallgren, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbottens läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista