Malåborg Folkets Hus Malå
1 av 2
Malåborg Folkets Hus Malå Foto: Malå Kommun
Kulturfestival i Malåborg. Foto Magnus Bergner/SR.
2 av 2
Kulturfestival i Malåborg. Foto Magnus Bergner/SR.
Malå

Danspalats renoveras

Det gamla danspalatset Malåborg blir kvar i kommunal ägo och ska nu renoveras.

Beslutet fattades av politikerna i kommunstyrelsen.
– Vi har tänkt fräscha upp och ha kvar det, säger Martin Norehn som är socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande i Malå.

Under 50-och 60-talet var Malåborg en av Norrlands största festplatser och en viktig inkomstkälla för Malå IF som drev danserna.
I mitten av 70-talet revs den gamla Borgen och kommunen byggde ett nytt Folkets hus på samma plats som också fick namnet Malåborg.
Driften och skötseln har legat på föreningslivet men efter 70- och 80-talets dansboom så har det blivit allt svårare att hyra ut lokalerna.

Malåborg kan ta cirka 800 personer och är den enda möteslokalen av den storleken i Malå. Men den drygt 40 år gamla fastigheten är i stort behov av renovering, och det har diskutterats både rivning, försäljning men nu vill politikerna rusta upp fastigheten. I tjänsteskrivningen nämns summor på 7-10 miljoner kronor.
– Priset vet vi inte än och det är en uppskattning, men vi behöver en möteslokal av den här storleken i Malå, säger Martin Norehn.

Idag är nyttjandegraden på Malåborg cirka 40 procent.
– Om vi får en modern lokal så hoppas vi på större nyttjandegrad.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".