Anna-Karin Lundström Kommunal Skellefteå
Anna-Karin Lundström Kommunal Skellefteå Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Uppsagd för graviditet

"Vi kan inte bevisa"
1:14 min

En kvinna i Skelleftetrakten blev uppsagd som personlig assistent under sin graviditet. Nu har hon anmält uppsägningen till Diskrimineringsombudsmannen.


Kvinnan arbetade som personlig assistent åt ett privat assistansföretag. Hon fick ryggproblem under sin graviditet och blev sjukskriven, men när hon blev bättre ville hon tillbaka till jobbet.

Med stöd av läkarintyg och arbetsmiljölagen så ville hon ha lyfthjälpmedel, men det hela slutade med att hon förlorade sitt arbete.
Nu har kvinnan anmält uppsägningen till Diskrimineringsombudsmannen.

Hon var också fackligt ansluten till Kommunal som säger att kollektivavtalet bygger på LSS lagen. Den ger brukaren rätta att själv bestämma vem hen vill ha som personlig assistent.
– I det här fallet valde kunden, och hon skrev också ett intyg, att hon inte ville ha kvar den här flickan som assistent, säger Anna-Karin Lundström på Kommunal i Skellefteå.
-- Men kan ni inom Kommunal acceptera att hon förlorar jobbet på grund av graviditet?
– Det kan vi naturligtvis inte göra men vi kan heller inte i det här fallet bevisa att det var på grund av att hon var gravid, även om vi tror att det var anledningen, säger Anna- Karin Lundström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".