Älgolycka, älg i en bils framruta.
Petter Johansson på Sveaskog ser samband mellan avskjutningen och antalet olyckor. Foto: Tore Sannum/Scanpix.

Stor ökning av älgolyckor i länet

Petter Johansson om älgolyckorna: Kraftig ökning
1:18 min

Idag startar årets älgsäsong. Men det gäller att passa sig om man ska ut i trafiken, antalet älgolyckor i trafiken har de senaste åren blivit fler.

Älgolyckorna i trafiken ökar och i jämförelse med förra året har de ökat med nästan 160 stycken.

Petter Johansson är jaktansvarig på Sveaskog och enligt honom är det en kraftig ökning som enligt honom har sin förklaring.

– Om man jämför med den avskjutningsstatistik vi haft i länet så hade vi 2011-2012 en ganska hög avskjutning, vi hade mycket älg i skogen och då hade vi över 400 älgolyckor. I takt med att vi ökade avskjutningen så minskade även antalet älgolyckor.

Statistiken som kommer från Polisens händelseregister Storm visar att det skett en kraftig ökning av antalet älgolyckor i länet bara de senaste två åren, från drygt 300 till cirka 460 olyckor.

Petter Johansson är tydlig med att han i sitt arbete försöker hitta samband med den data som de samlat in och olyckor men understryker att det fortfarande finns mycket att göra.

Å han ser gärna att alla inblandade aktörer kan få till ett samarbete för att minska olyckorna.

– Jag skulle gärna se att Trafikverket, Polisen och Älgförvaltningen jobbar tightare ihop för att öka förståelsen och minska antalet olyckor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".