Bilkörning. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
De svenska bilarna körs allt fler mil samtidigt som klimatmålen kräver minskade utsläpp. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Bilresandet fortsätter öka

Linda Lindblad: "En extra arbetsvecka för att pendla varje månad"
1:08 min

Bilkörningen i landet ökar och det går på tvärs med de nationella klimatmålen. Bjurholm är den kommun i länet där bilåkandet ökar mest.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistik om körsträcka, fordonspark och folkmängd och där placerar sig länskommuner som Bjurholm och Sorsele högt upp på listan.

I Bjurholm har bilåkandet ökat med 3,9 procent gentemot förra året, i Sorsele är samma ökning 3,3 procent. Sorsele är den västerbottniska kommun där det körs längst. 878 mil per invånare har de sorselianska bilarna rullat. Men i Dorotea, där har bilåkandet minskat med 1,6 procent om man jämför med föregående år.

Linda Lindblad från Bjurholm tror att en av anledningarna till att Bjurholm är en av de kommuner där bilkörningen ökat mest beror på avståndet till Umeå där många Bjurholmsbor jobbar.

- Det finns inte så mycket jobbtillfällen i Bjurholm, så det är Umeå som gäller om man vill ha jobb. Jag tror man lägger ner nästan en extra arbetsvecka per månad på att pendla fram och tillbaka, säger Linda Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".