Peter Burman Boliden
Peter Burman Boliden Foto: Örjan Holmberg
Kristinebergsgruvan

Robotar kan rädda jobb i gruvindustrin

Bättre öka produktion än avskeda folk
1:21 min

Den självkörande lastbil som Volvo testar i Kristinebergsgruvan är nästa steg mot att robotar tar över i gruvindustrin. Gruvbolaget Boliden ser automatiseringen som en väg att få malmen att räcka längre i befintliga gruvor.

Peter Burman som ansvarar för automatisering inom Bolidens gruvor tror att maskinerna kommer att rädda arbetstillfällen i Sverige snarare än att ta jobben ifrån oss. Det finns mycket mer av metallerna i djupen men det lönar sig bara att ta upp de rikaste fyndigheterna. Om självkörande lastbilar minskar kostnaderna blir det mer malm att utvinna. Det är mer intressant att öka produktionen än att säga upp anställda, säger Peter Burman.

Det blir bättre för både miljö och säkerhet och jag har stor tillit till att självkörande lastbilar kan bli säkra nog för att köras i gruvor, säger Peter Burman. Färre människor ska vara nere i gruvan men produktiviteten ska öka så att jobben finns kvar ovan jord, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".