Hana Taye i den tillfälliga bostaden där familjen bor i kappsäck.
Hana Taye i den tillfälliga bostaden som man nu måste lämna. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Bostadsbrist

Har sökt 100-tal lägenheter – familjen fortfarande utan bostad

”Jag vet inte varför dom inte svarar”
1:21 min

Hana Tayes andrahandskontrakt gick ut i månadskiftet juli-augusti och i ren desperation satte hon sig utanför stadshuset i Umeå för att få hjälp. Men än har hon inte fått någon lägenhet och i helgen måste familjen ut ur det provisoriska boendet.

Efter att Hana Taye i Umeå lämnat tillbaka nycklarna till den fyrarummare hon hyrt i andrahand satte hon sig med sina tre barn utanför stadshuset i hopp om att få hjälp att få tag i en lägenhet som hon och barnen kan bo i. 

Det slutade med att kommunen hjälpte med att hysa in familjen i en liten campingstuga på Nydala, en lite stuga med fyra bäddar och inte så mycket mer, inte ens en toalett. Efter fyra dagar där blev Tanyas äldsta dotter sjuk och familjen fick flytta in i en av Svenska kyrkans lokaler.

Där har familjen nu bott i en månad. Alla fyra sover tillsammans i en leksal, men nu i helgen måste familjen flytta, men någon lägenhet har Hana inte lyckats hitta trots idoga försök.

– Kyrkan behöver lokalerna till sina aktiviteter, jag är tacksam att vi fått bo här, säger Hana Taye. 

Under den månad som gått har hon själv, med hjälp av vänner och andra engagerade sökt över 100 lägenheter utan att få napp. Både hos bostadsbolag, men även privata annonser. Bland de privata annonsörerna så brukar de inte ens svara.

– Jag vet inte varför de inte svarar, kanske vill dom inte hyra ut till barnfamiljer, säger hon.

Vart hon och hennes barn ska ta vägen efter helgen vet hon inte. Oron över att sakna boende påverkar både henne själv men även de tre barnen, som drömmer om en lägenhet.

– Den här tiden har varit jobbig. Barnen vill inte träffa kompisar, ibland vill de bara vara här och tänker på en egen lägenhet, avslutar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".