Birgitta Ohlsson och Jan Björklund Foto Fredrik Persson TT.
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund Foto Fredrik Persson TT.

Liberala chefredaktören: Rätt att kritisera partiledaren

Ola Nordebo i P4 Extra om konflikten i Liberalerna
5:22 min

Nu måste debatten tas öppet om vilka idéer, vilken framtoning och vilka personer ska representera Liberalerna i nästa val. Det anser Ola Nordebo, politisk chefredaktör på liberala Västerbottens-Kuriren.

En spricka har växt fram hos Liberalerna, detta efter att Birgitta Ohlsson öppet kritiserat partiledaren Jan Björklunds förslag om att regeringen bör bjuda in Sverigedemokraterna till samtal över blockgränserna.

– Jag tillhör ju dem som tycker att det är helt fel att öppna eller bjuda in Sverigedemokraterna. Det finns ingen anledning för ett liberalt parti att gå den vägen, säger Ola Nordebo, politisk chefredaktör på liberala Västerbottens-kuriren. Han pekar på att konflikten mellan Ohlsson och Björklund och deras anhängare inte är ny.

– Det kanske var ett stort misstag av honom som fick Birgitta Ohlsson-anhängare att mobilisera extra starkt nu för att man tycker att det var ett svek av en liberal partiledare.

Hur stort stöd Ohlsson respektive Björklund har inom partiet är inte så lätt att veta. 

– Jag tror att hon har ett väldigt starkt stöd utanför Liberalerna, i liberala sympatisörer som satt sitt hopp till henne och tycker att hon representerar något fortfarande väldigt bra i partipolitiken. 

– Han har säkert också starkt stöd även om det inte syns lika öppet, säger politiske chefredaktören Ola Nordebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".