Få lantbrukare får dispens

Det är det 15 år sedan djurskyddslagen om att mjölkor ska beta utomhus en viss tid på året trädde i kraft. Då, 1990, fanns det nästan 21 000 kor i Västerbotten och av dessa stod 10 000 inomhus året runt. Idag är i princip alla ute på bete. Anders Bäckström är lantbrukare i Stöcke och har 70 kor han har fått göra många förändringar sedan lagen trädde i kraft men idag tycker han att det är en bra lag.

”Hagarna, det ljuvligaste och svenskaste som finns, behöver kor för att inte växa igen Och kor behöver hagarna att gå och beta i för att hålla sig friska och kanske också för att njuta av sommaren. Kor och hagar behöver varandra, och vi behöver hagar och kor” .

ja, så skrev Astrid Lindgren i en debattartikel i Dagens Nyheter den 3 maj 1985.

Efter artikeln fick Astrid Lindgren mycket respons.

Ingvar Carlsson som var statsminister under den här tiden och förstod vilken opinionsbildande makt Astrid Lindgren hade och skänkte henne en ny djurskyddslag när hon fyllde 80 år.

Idag finns 20 000 kor i Västerbotten och bara ett fåtal lantbrukare har dispens för att inte släppa ut sina djur på bete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista