Vitbergsstugan i Skellefteå
1 av 3
Vitbergsstugan i Skellefteå Foto Magnus Bergner/SR
Vitbergsstugan Skellefteå
2 av 3
Vitbergsstugan Skellefteå Foto Magnus Bergner/SR
Utsikt från Vitbergsstugan i Skellefteå
3 av 3
Utsikt från Vitbergsstugan i Skellefteå Foto Magnus Bergner/SR
Skellefteå

Vitbergsstugan hotad

"Vi har tömt ut allt"
1:23 min

Vitbergsstugan i Skellefteå går inte att hyra ut eller sälja och nu hotas fastigheten av rivning.


Tjänstemännen på Support och lokaler inom Skellefteå kommun fick uppdraget att hitta hyresgäster eller sälja fastigheten.
Nu ger tjänstemännen upp och tar fram ett förslag till rivning.
– Vi har inte hittat någon som har en affärsidé som har kunnat förverkliga husets potential, och då måste vi gå vidare till nästa fas och titta på en rivning, säger Fredrik Nilsson är fastighetschef inom Skellefteå Kommun.

Vitbergsstugan ligger på toppen av Vitberget och i anslutning till Vitbergets skidanläggning. Huset byggdes i början av -60 talet och har sedan byggts om och till flera gånger. Därifrån har man en fantastisk utsikt över delar av Skellefteå älvdal, och Vitbergsstugan har också ett stort symbolvärde för Skellefteborna.

Många försökt att driva restaurang där men det ligger en bit från centrala Skellefteå och det har inte varit lätt att få snurr på verksamheten.

De senaste fem åren har huset stått öde trots att fastighetsägaren Skellefteå kommun fått förfrågningar om att driva restaurang där.
– De senaste restaurang operatörerna har inte lyckats driva en fungerande verksamhet, säger Fredrik Nilsson.

Om Skellefteå Kommun skulle behålla och hitta verksamheter i Vitbergsstugan så skulle det enligt Fredrik Nilsson krävas renoveringar för 5-10 miljoner.
--Det känns som vi har tömt ut allt, men samtidigt, väcker man frågan om rivning så kan det ju plötsligt dyka upp alternativ som vi inte har vetat om, säger Fredrik Nilsson.

Tjänstemännens förslag på att riva Vitbergsstugan kan hamna på politikernas bord under senhösten.
Magnus Bergner
magnus.bergner@sverigesradio.se

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".