Bara 4 av 33 lyckades

Skellefteå kommuns sommarskola avslutades i fredags. Och trots att det bara var fyra av trettiotre elever som lyckades läsa upp sina betyg till godkänt så vill kommunen inte se sommarskolan som misslyckad.

- Visst kunde man önskat att det varit fler godkända, men alla som har gått har ändå fått chans att förbättra sina kunskaper. Det säger gymnasiechefen i Skellefteå Jan Midlert.

En av de fyra som lyckades klara kursen var Maria Forssander. Hon slutade nian i våras och hade då inte godkänt i engelska, ett av de tre kärnämnena. Därmed hade hon inte behörighet till det program hon hade sökt, omvårdnad, något som hon nu har rättat till.

- Det känns skönt att jag kan komma in på den linje jag vill. Jag fixade det! Om än med väldigt liten marginal, säger hon.

Det var första året som Skellefteå kommun ordnade sommarskola. En orsak till att så få klarade godkänt kan vara att man bjöd in samtliga elever som inte hade godkänt i något av de tre kärnämnena. En tanke inför framtiden är att i stället rikta in sej särskilt på de elever som ligger väldigt nära godkänt. Det är en sak som ska utvärderas under hösten och om det blir nån sommarskola nästa år beslutas nån gång i vinter.

- Det var väldigt kort planeringstid inför årets sommarskola. Vi får fundea på vilka förbättringar som går att göra.

Men att årets sommarskola har haft fördelar är fler överens om.

- Även om många inte nådde målet behörig, så har de ändå kommit en liten bit närmare målet. Det säger Marie-Louise Norlund, studievägledare på Balderskolan i Skellefteå.