Skolelev i klassrum, Foto: Tommy Engman/SR.
Arkivfoto: Tommy Engman/SR.
Vindeln

Åtta miljoner fattas trots skattehöjning

Vindelbon om besparingar: Det känns jättejobbigt
1:10 min

I Vindelns kommun brottas man med dålig ekonomi. Trots skattehöjning fattas 8 miljoner och vindelbor befarar att det är från omsorg och skola pengarna ska tas.

Vindelns kommun riskerar gå rejält över sin budget för kommande år om de inte genomför besparingar. Trots att kommunen nyligen fått omkring fem miljoner kronor extra genom en skattehöjning, så saknas det nu omkring åtta miljoner kronor.

Oppositionspolitikern Christer Lundgren, centerpartiet, är kritisk.

– Den där femtioöringen, det var fem miljoner, de är borta. 

Det är ingen vidare angenäm uppgift Vindelns kommunpolitiker har framför sig. Flera verksamheter kommer att spräcka sin budget för kommande år om ingenting förändras. Värst är det inom socialnämnden, men också kommunstyrelsen behöver spara och kommunstyrelsens arbetsutskott träffas faktiskt på tisdag för att hitta besparingar i sin egen budget.

Totalt är det åtta miljoner kronor som ska sparas. Samtidigt finns planer på nytt badhus som kan komma att kosta upp emot femtio miljoner kronor att bygga. En svår ekonomisk situation att få ihop.

Vindelborna Gunnvor Oskarsson och Mikaela Israelsson som båda är oroade över vad besparingarna kan innebära.

– Det känns jättejobbigt. Det blir naturligtvis inom vården, och där behövs det ju verkligen.

– Det brukar ju bli så att man skär ner inom äldreomsorgen och skolan och jag hoppas verkligen att det inte sker.

– Det fanns inte några bra besparingsförslag inför 2016 och det fortfarande är oklart hur de ska få pengarna att räcka till nästa år, säger Vindelns socialdemokratiska kommunalråd Mathias Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".