Annika Isaksson och Harry Friedländer närmast kameran.
1 av 2
Annika Isaksson och Harry Friedländer närmast kameran. Foto: Patrick Degerman
Bild ur Bildmakarna Foto Patrik Degerman
2 av 2
Bild ur Bildmakarna Foto Patrik Degerman Foto: Patrick Degerman

Enquists Bildmakarna på teater i höst

"å gud va roligt vi har haft"
2:49 min

Det är länets Per Olov Enquist från Hjoggböle som skrivit manus till höstens stora uppsättning på Västerbottensteatern.

Bildmakarna är ett svenskt psykologiskt drama som handlar om Selma Lagerlöfs Körkarlen som ska bli film. Teamet väntar nervöst på att Doktor Lagerlöf ska komma på besök och se hur arbetet går.

Regissören Kia Berglund, som till vardags är dramatiker och konstnärlig ledare på Teater Giljotin i Stockholm, säger att:

- Vi vill vara i kärlek, det är hela vår existentiella längtan och här har jag sökt saker och vi gör nu Bilmakarna med en liten twist.

Genom mitt detektivarbete i texten har jag hittat mer här än att bara göra en pratteater. Jag försöker hitta överraskningar och olika nivåer i berättelsen. Jag har letat som en spårhund efter källan och då har vi landet i att det är barnen som vuxit upp med alkoholiserande föräldrar och söker så bekräftelse och hittar en drivkraft. Så det var dit, till barnen, som resan skulle gå berättar hon.

- Vi är alla varumärken idag via sociala medier till exempel, så den är väldigt mycket om idag också säger Kia Berglund.

Bildmakarna kan också beskrivas som en tragikomisk pjäs och enligt skådespelarna har det varit roligt och intressant att göra research om sina karaktärer. Många har hittat mycket från filmer till böcker, andra mindre. Björn Wahlberg som spelar Victor Sjöström säger till p4 Västerbotten att:

- det har även varit intressant att få jobba med alla här och nu är vi nära premiär...

Premiären på Bildmakarna är lördag 24/9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".