Kvinna utanför stadshuset i Umeå
Ewa Klingefors Hedlund är tillförordnad fastighetschef. Foto: Erik Iversen, SR

Nu ska Fridhemsgymnasiet bli friskt

Fastighetschefen: Inga som helst planer på att riva.
1:19 min

Fridhemsgymnasiet i Umeå renoveras fortfarande efter att mögelskador konstaterades för något år sen, senast 2018 ska det vara klart.

Det var i slutet av 2014 som personalen på Fridhemsgymnasiet reagerade på att det var något fel med lokalerna. Allt eftersom blev både personal och elever sjuka och för några gick det tillslut inte att återvända på grund av att de mådde så dåligt av att vistas där. 

Under våren 2015 började man göra mätningar och upptäckte att arbetsmiljön i lokalerna inte var tillräckligt bra och man tvingades till renovering. Enligt tillförordnad fastighetschef Ewa Klingefors Hedlund ska lokalerna vara färdiga senast 2018. Och det blir fortsatt kommunal verksamhet men exakt vad det blir är inte bestämt.

– Det finns inga begränsningar huruvida barn och ungdomar skulle kunna vara där i relation till vuxna eller äldreomsorg. Det finns inga förbehåll att den ene eller andra målgruppen inte är lämplig att va i lokalerna, berättar hon. 

Sjuka hus-syndromet är en komplex fråga som ofta handlar om pengar.
För Fastighet kan det ibland vara ett alternativ att riva och bygga nytt än att göra en större och mer omfattande renovering som kostar mer berättar Ewa Klingefors Hedlund. Men i det här fallet så kommer Fridhem att få stå kvar.

– När det gäller just Fridhem så finns det inga som helst planer på att riva eller avyttra den fastigheten utan den ska vi ordningställa så att vi kan bedriva kommunal verksamheten i den igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".