Sofia Klemming Nordenskiöld och Pieter ten Hoopen
Sofia Klemming Nordenskiöld och Pieter ten Hoopen har träffat och dokumenterat unga mammor på fyra olika kontinenter. Foto: Pia Diaz Bergner/SR

De yngsta mammorna får synas i fotoutställningen #childmothers

Sofia Klemming Nordenskiöld: Vi vill bryta tystnaden
2:10 min

Barn som får barn är osynliga i den globala statistiken. Nu blir de synliggjorda i en fotoutställning som gästar Umeå.

– Ett barn ska inte bli mamma, barn ska drömma om en framtid, barn ska gå i skolan och må bra. Ha ett balanserat liv och inte behöva tänka att "nu ska jag bli mamma", säger Pieter ten Hoopen, fotograf till utställningen.

Ungefär två miljoner flickor under 15 år föder barn varje år. De löper enorma risker i samband med graviditet och förlossning men ändå är de ofta osynliga i statistiken.

Plan International och FN:s befolkningsfond, UNFPA, har tillsammans med Pieter ten Hoopen skapat fotoutställningen #childmothers där flickorna porträtteras. Utställningen visas nu i Ljusgården på Umeå universitet.

– Det är en vandrande fotoutställning som kommer resa runt i Sverige och världen, säger Sofia Klemming Nordenskiöld från Plan International. Tillsammans med Pieter ten Hoopen har hon rest runt för att träffa och dokumentera flickorna.

Utställningen består av porträtt, korta filmer och texter där flickorna får berätta sin historia. Allt finns också publicerat på sajten www.childmothers.org och Sofia Klemming Nordenskiöld hoppas att projektet kan bryta tystnaden.

– Statistiken räknar bara kvinnor 15-49 år när man pratar om mödrar och mödradödlighet. Vi vill att den här gruppen som är under ska komma upp på agendan och bli synliga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".