Hillevi Engström och Yassin Ekdahl
Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och Yassin Ekdahl, psykolog som jobbar hos den nationella samordnaren. Foto: Pia Diaz Bergner/SR

Hillevi Engström: Vi har kontaktpersoner i alla kommuner

"Idag är frågan på agendan i Sveriges alla kommuner"
2:23 min

Arbetet mot våldsbejakande extremism har tagit fart i Sverige och Västerbotten. Idag deltog 13 av länets 15 kommuner på ett seminarium om hoten mot vårt samhälle.

– Nu har vi kontaktpersoner i alla kommuner, många har utsett samordnare och börjat ett arbete och många har antagit handlingsplaner, säger Hillevi Engström, som deltog i seminariet.

Hillevi Engström är efterträdare till Mona Sahlin som nationell samordnare med uppdrag att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Hon menar att arbetet för att förebygga våldsbejakande extremism är något av ett pussel.

– Med både kommunala tjänstemän, lärare, fritidsledare, civilsamhället, räddningstjänsten, vad vet bostadsbolagen och vad kan polisen bidra med. Så att man får en samlad bild - hur ser det ut? Och utifrån den så kan man agera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".