Kvinna och man tankar sin elbil
1 av 2
Mariana Willman kör elbil och med snabbladdaren kan hon tanka bilen på 20 minuter. Med en långsamladdare tar det ungefär sex timmar berättar hon. Foto: Erik Iversen/SR
Man vid snabbladdare
2 av 2
Henrik Bristav är hållbarhetsstrateg på Umeå Energi. Foto: Erik Iversen/SR

Ny snabbladdare ska öka intresset för elbilar

Mariana Willman: Det underlättar jättemycket.
1:16 min

I lördags invigdes Umeås tredje snabbladdare för elbilar. Umeå Energi som står bakom laddaren har planer på att utöka antalet stationer.


Nu kan Umeborna ladda bilen snabbare och oftare. I lördags invigde Umeå Energi tillsammans med bensinmacken på Carlslid en ny snabbladdare. Det finns sedan tidigare två på Ersboda och i Kronoparken. 

Henrik Bristav är hållbarhetsstrateg på Umeå Energi och han tror att stationer som den på Carlslid kan öka intresset för att människor både vill och vågar köpa en elbil.

– Nu har vi nog bäddat för att folk ska våga köpa elbil för att kunna veta säkert att det finns ställen att ladda på om man behöver det och inte är hemma.

Intresset för laddaren var också stort. En som letat sig dit var Mariana Willman som redan kör elbil å hon tycker att det är bra med fler laddare.

– Det underlättar jättemycket, man kan ta sig runt lättare och slipper vara orolig för att det är mindre i batteriet. 

Planer på att i framtiden sträcka sig utanför kommunens gränser och utöka stationerna finns berättar Henrik Bristav.

– Både i Lycksele och i Storuman men också utefter E4:an har vi planer på att göra någonting. Vi har inte exakt spikat vad men fler kommer det bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".