Umeå centralstation väktare
1 av 4
Foto: Tommy Forsgren
Umeå centralstation Järnvägsstation
3 av 4
Foto: Tommy Forsgren

Järnvägsstationen vaktas dygnet runt

Toalettsnusk och hemlösa gör att Umeå kommun genom sitt bolag Inab lägger stora pengar på dygnet runt-bevakning av centralstationen i Umeå. 

Situationen ska ha varit så allvarlig att det bolag som städar järnvägsstationen har sagt upp avtalet på grund av den bristande arbetsmiljön.


Järnvägsstationen i centrala Umeå har under sommaren haft problem med bland annat blod och avföring som smetats runt inne på toaletten, trots upprepade påtryckningar under sommaren så såg städbolaget till slut ingen annan utväg än att säga upp avtalet med anledning av den bristanden arbetsmiljön.

Det framgår i ett mail till Inab:s vd Bertil Hammarstedt, i brevet målar en chef för städbolaget upp en bild genom veckovisa avrapporteringar om vad hans personal mött under sommarveckorna på centralstationen.

Stökiga toaletter med avföring, blod och kanyler, avföring i papperskorgar och uteliggare som sover på perrongen och i stationshuset.

Bertil Hammarstedt vill inte ställa upp på någon bandad intervju men säger att det varit problem med folk som legat och sovit på bänkar i och utanför stationen men att man sedan 1 september fått ordning på stationen i och med att man införde vakter på tre-skift, det vill säga att det dygnet runt finns väktare på plats.

Något som enligt det moderata kommunalrådet Anders Ågren kommer att öka kostnaderna för bevakning med en miljon kronor under vintermånaderna.

Den nuvarande dygnet runt bevakningen är tänkt att pågå fram till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".