Torgny Olofsson, polisförbundet region nord.
Torgny Olofsson, polisförbundet region nord. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Facket instämmer i kritiken mot polisen

Torgny Olofsson: Det är poliser som saknas i organisationen
1:50 min

Polisen måste bli bättre på det lokala arbetet och på att klara upp brott. Det anser Statskontoret i en rapport om polisreformen, som presenterades i dag och polisfacket i region nord, de fyra nordligaste länen, instämmer.

Polisförbundet anser att rapporten bekräftar brister som förbundet redan pekat på och orsaken är framförallt att det saknas personal, enligt fackets ordförande i region nord, Torgny Olofsson.

Det som saknas nu, det är poliser som saknas i organisationen. Därför är utredningsresultaten som de är. Därför är vi inte där allmänheten vill ha oss när den ringer. Vi kan inte komma, för det saknas poliser.

Den 1 januari 2015 fick Sverige en ny polisorganisation som innebar att 23 länsvisa myndigheter slogs ihop till en. Syftet var bland annat att polisen skulle komma närmare medborgarna.

– Det var Polisförbundet med på och positiv till omorganisationen i sig, men inte på det sätt som den har genomdrivits och utförts nu, säger Torgny Olofsson.

Polisfacket pekar bland annat på att förändringar genomförts som gått ut över bemanningen på lokal nivå.

– Pratar vi nord så har vi åstadkommit en ny nivå, en regional nivå som vi inte haft förut, och varifrån har vi rekryterat de poliserna som ska vara i den regionala organisationen? Jo, från den lokala, från Norrbotten, Västerbotten och så vidare, säger Torgny Olofsson.

Sedan omorganisationen har det duggat tätt med larmrapporter om polisbrist i glesbygden, långa utryckningstider vid larm och poliser som dirigerats 20-tals mil fel av polisens nya ledningscentral i Umeå.

På måndag uppvaktar ett 20-tal kommunalråd från Norrlands inland inrikesminister Anders Ygeman (S) om polisbristen. Budskapet som polisfacket i region nord skulle vilja skicka med till inrikesminstern är klart.

– Det blir en uppmaning att rekrytera fler poliser och göra det så fort det bara går, och se till att vi på ett bättre sätt än nu kan synas ute bland medborgarna i hela vår stora geografi och helt enkelt finnas där ute vilket vi inte gör nu, säger Torgny Olofssson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".