Lisette Mark
Lisette MArk, förälder till bar som går på Moröbacke skola och flyttats till Guldskolan Foto: Magnus Bergner
Skellefteå

Föräldrar rasar över farlig skolväg

"Dröm om en en särskild skolbuss"
1:34 min

Elever på Moröbacke har fått en osäker skolväg efter att de flyttats till Guldskolan på Hedensbyn under den tid som Moröbacke skola byggs om. 

Just nu pågår en om- och tillbyggnad av Morö Backe skola, och under det här läsåret har eleverna flyttats till Guldskolan, en före detta fristående gymnasieskola inom Hedensbyn.

Det här innebär att eleverna måste passera den hårt trafikerade Torsgatan.
Kommunen rekommenderar barnen att passera genom en tunnel under Torsgatan. Men för elever som bor inom Morö Backes Östra område blir det en stor omväg och barnen väljer då att korsa Torsgatan på andra ställen.

– Många föräldrar väljer att skjutsa sina barn, ändra arbetstider och många krokar på cykel till barnen som då får cykla hem från skolan, säger Lisette Mark som är en av föräldrarna.

Skelleftebuss ordinarie linje till och från Moröbacke går inte via Guldskolan på Hedensbyn, och de barn som ändå väljer den bussen måste också korsa Torsgatan.

– De har gjort en refug där för att öka säkerheten. Men det är inget övergångsställe, inga varningskyltar och det är fortfarande 70 kilometer där, säger Lisette Mark.

En del av barnen är också berättigade till skolskjuts.

– De som går i årskurs tre är berättigade till skolskjuts över två kilometer. En del har fått skolskjuts men många har inte fått, och det är för att systemet är lite stelbent och inte räknar den väg som barnen blivit ombedda att gå under vägtunneln, säger Lisette Mark.

Lisette Mark tycker att kommunen borde sätta in en skolbuss från Moröbacke till Guldskolan på Hedensbyn.

– Min dröm och vision är att det ska finnas en särskild skolbuss för alla barn på Moröbacke under det här läsåret. Jag förstår att alla inte är berättigad till skolskjuts men då har föräldrarna ändå möjlighet att köpa ett busskort, säger Lisette Mark.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".