Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell

Regeringens utredare vill ha samtyckeslagstiftning

Ida Östensson: "Samtyckeslagstiftningen vore en historisk händelse".
1:04 min

Under onsdagen lämnade regeringens utredare sitt utlåtande inför den omdiskuterade samtyckeslagstiftningen.

Mycket pekar mot att den omdiskuterade samtyckeslagstiftningen, som kräver att båda parter ska vilja ha sex med varandra vid ett samlag, nu kommer att bli verklighet.

Tidigare idag meddelade regeringens utredare att samtyckeslagen bör införas. Det blev ett glädjande Besked för före detta umeåbon Ida Östensson som har lyft och drivit frågan genom organisationen Fatta.

— Det är historiskt, lagstiftningen förändras pö om pö, innan 1965 var det lagligt att våldta inom äktenskapet. Innan 1984 var det lagligt att våldta män. Idag säger inte våran lagstiftning att det krävs att den andra ska vilja ha sex med en för att det ska vara lagligt. Det är ju absurt.

— Det här skulle vara den förstå gången i historien som svensk lag erkänner att alla personer äger sin egen sexuella integritet och sexualitet, säger Ida Östensson från organisationen Fatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".