Barn i skogen
1 av 2
På Rävlyan går barn i åldrarna ett till sju/åtta års ålder. De äldsta kommer ibland dit efter en skoldag i Risbäck. Foto: Privat: Sara Ahlström
Barn leker i sandlådan.
2 av 2
Foto: Privat: Sara Ahlström

Dagis i Borgafjäll en hit

"Om inte det här hade funkat hade de inte kunnat ha några barn"
1:17 min

Från tre barn till sexton på bara några år. Den pedagogiska verksamheten i Borgafjäll är både populär och viktig för familjerna.

När Rävlyan, som verksamheten heter, startade för åtta år sedan var det på föräldrarnas initiativ, Dorotea kommun fixade lokaler och kontaktade Eva Rytiniemi. I starten var det hon och tre barn och en anställd, idag har det vuxit till sexton barn och tre anställda och de tror på fler.

För dagbarnvårdaren Amanda Ullen som tidigare jobbat på förskolor i större städer har jobbet med en mindre grupp i Borgafjäll inneburit en stor förändring. Dels kommer personalen närmare barnen och har mer tid för dem något som förskolor på större orter inte har samma möjlighet till. Men hon märker också vilken betydelse verksamheten har för föräldrarna.

De flesta som bor här är egenföretagare. Om inte det här hade funkat så hade de inte kunnat ha några barn. Då hade de fått bo i Dorotea.

Sara Ahlström driver tillsammans med sin man en verksamhet i Borgafjälls turistnäring, de är precis som många andra egenföretagare och att ha en verksamhet där barnen kan vara under dagarna betyder också att de kan fortsätta bo i Borgafjäll.

– Det är kanon, jag hoppas att fler barnfamiljer vågar sig upp. Det finns dagis, det kanske är lite svårt att få året runt jobb däremot, det kanske är det det sitter i, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".