Renskötare får vänta på pengar

Tjugoen samebyar har ansökt om katastrofstöd till utfodringar i år, sen det naturliga betet förstörts på grund av dåligt väder. Den sammanlagda summan av ansökningarna är 15 miljoner kronor, men ännu har inte ett öre betalats ut.
På Jordbruksverket, som sköter utbetalningarna, säger man att man inte blivit anslagen några pengar från Jordbruksdepartementet. Därför har man inte kunnat bevilja en enda ansökan ännu. Men Bjarne Örnstedt som är ämnesråd vid Jordbruksverket tror att beslut kommer under maj månad Att stödet drar ut på tiden är till besvär för vissa renskötare. Dels för att de ligger ute med pengar. Dels för att de behöver kunna planera inför semestern. Men Stefan Jonsson, ordförande i Rans sameby, säger till Sameradion att han inte förväntat sig något gensvar förrän senare. Det var samma sak förra gången. Då kom pengarna först i augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".