Cecilia Reinikainen Diamant
Sjuksköterskan Cecilia Reinikainen Diamant kom till studion under onsdagen. Foto: Madeleine Harrati

Fler än någonsin väntar på nytt organ

Ny lever räddade Ove Renbergs liv
3:30 min

I veckan är det donationsvecka i länet.

Fler än någonsin väntar på ett nytt organ, men fortfarande har många inte aktivt tagit ställning till frågan om man ska eller inte ska donera. 

Antalet organ- och vävnadsdonatorer ökar i Sverige. Trots ökningen finns det inte nog med donatorer för att fylla behovet av organ till alla de patienter som väntar på en transplantation. 

– Det är bra att ha en sån här vecka för att väcka uppmärksamhet och att vi inom sjukvården är extra engagerade, säger sjuksköterskan Cecilia Reinikainen Diamant. 

Cecilia Reinikainen Diamant menar att vi idag har många olika val att ta ställning till, och att frågan om donation inte kanske prioriteras i första hand. 

– Man ska ta tag i det när tanken dyker upp, när du ser en annons eller när någon pratar om det. Bestäm dig då och gör ett aktivt ställningstagande, säger hon. 

Det är väldigt synd att fler inte vill donera.

För Ove Renberg tog livet en vändning när han fick beskedet att han skulle få en ny lever i början av 90-talet. Ove lever med Skelleftesjukan och utan nytt organ skulle han kanske inte ha levt idag.

– Transplantationen lyckades bra. Jag har lyckats leva ett relativt normalt liv tack vare detta, säger Ove Renberg från Skellefteå.

Vad tänker du om att vissa inte vill donera organ? 

Det är väldigt synd att fler inte vill donera. Jag har hört många säga att de vill ha organ, men inte ge själva, och det är en dålig inställning, säger Ove Renberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".