Annika Lindahl
Att få göra skillnad, det är det bästa med Annikas jobb på en begravningsbyrå i Umeå.

Det gör begravningsentreprenören på jobbet

Annika sadlade om efter dödsfall i familjen
3:05 min

Annika Lindahl möter döden varje dag i sitt arbete som begravningsentreprenör. 

Annika Lindahl jobbar på begravningsbyrån Fonus i Umeå. Innan det var hon fritidspedagog, men något hände i livet som fick henne att sadla om. 

– Jag har velat göra det här länge. Vi förlorade vår 13-åriga dotter 1992. Här på Fonus fanns det en man som bemötte mig väldigt väl, och när jag senare såg honom i andra sammanhang kände jag en sådan enorm tacksamhet. Efter det tänkte jag att, om jag någon gång ska byta jobb vill jag göra det här, göra skillnad, säger Annika Lindahl. 

Dagarna är rätt varierade för en begravningsentreprenör. I allt det administrativa möter man också stor sorg. Det som driver är att få planera fina och värdiga avslut. 

Man kanske tror att det alltid är tunga samtal här inne, men det är också mycket skratt. 

– Jag tycker att jag har ett väldigt fint jobb. Jag får möjlighet att guida personer i svåra situationer. Man kanske tror att det alltid är tunga samtal här inne, men det är också mycket skratt, säger hon. 

Det bästa är att få göra skillnad, menar hon. 

– Det är fint att vara med när någon gruvat sig för detta möte, men att det i slutändan blev rätt bra. För att jobba här måste man vara nyfiken och noggrann. 

Kan man vara rädd för döden i ditt jobb?

– Det kan man nog inte vara, men på det personliga planer kan man kanske det, säger Annika Lindahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".