Två älgar i skogen
Medelålders älgar är ofta parasitfria. Foto: Örjan Holmberg/SR

Många älgar parasitangripna

Parasiten hjärnhinnemask finns hos älgar i Västerbotten. En stor kartläggning visar att hjärhinnemask är spridd i hela landet.

Älgen kan magra och i värsta fall dö om den är angripen av hjärnhinnemask. Forskarna vid SLU som gjort studien har upptäckt att kalvar och gamla djur är mest angripna medan medelålders älgar klarar sig bra från angrepp. Masken utvecklar sig till flera centimeter långa trådar som via nervbanorna når ryggmärgen och ibland ända till hjärnan. Det är ofarligt att äta kött från angripna djur.

Forskarna har även kartlagt hjärnhinnemaskens livscykel. Larverna sprids från älgens spillning till snäckor och sniglar som älgar får i sig när de betar. Om klimatförändringarna leder till fler snäckor och sniglar i markerna kommer parasiten bli vanligare. Därför vill forskarteamet vid SLU fortsätta att följa upp hur hjärnhinnemasken sprider sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".