Brage Sundberg
1 av 2
Brage Sundberg Foto: örjan Holmberg/SverigesRadio
Husvagnen står på en ödegård
2 av 2
Husvagnen står på en ödegård Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Åsele

Förra kommunalrådet vädjar om hjälp

Brage Sundberg "Som medmänniska kan man inte låta någon frysa ihjäl"
1:33 min

En kvinna med elöverkänslighet bor i en gammal husvagn i skogen utanför Åsele. Förra kommunalrådet Brage Sundberg tror inte att hon överlever vintern där.

Det är en person som inte själv orkar göra något åt sin situation och då kan inte samhället räkna med att vänner och välvilliga privatpersoner ska lösa problemet åt henne, menar Brage Sundberg. Under 9 månader har han personligen sett till kvinnan dagligen. Jag har gjort det som medmänniska, säger Brage Sundberg.

Att han samtidigt varit kommunstyrelsens ordförande har han inte använt för att trycka på hos socialtjänsten. Det vore fel av mig, säger Brage Sundberg. Däremot har han haft kvinnans fullmakt att föra hennes talan gentemot kommunen.

Socialtjänsten erbjuder en lägenhet i Åsele men enligt kvinnan vet hon att hon får svåra symtom av sin elöverkänslighet där. Saken har prövats i Förvaltningsrätten men de anser inte att det var kommunens skyldighet att anpassa ett boende på grund av den elöverkänslighet kvinnan hänvisat till.

Socialchefen i Åsele Maj Ågren Jonsson säger att hon inte kan gå in på det aktuella ärendet men om det finns ett behov är det upp till den enskilde att bestämma om att ta emot det socialtjänsten erbjuder. Men kvinnan i husvagnen är inte ett avslutat ärende, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".