Jörgen Winqvist.
1 av 2

IT-utbildade väntas bli heta på marknaden

”Väldigt, väldigt stor efterfrågan”
1:14 min

Ska du söka en utbildning inför våren, men har inte bestämt vad? Utbildade inom IT väntas bli efterfrågade på arbetsmarknaden framöver.

– Absolut. Vill man utbilda sig inom det här området kommer man komma ut till verksamheter där det finns en väldigt, väldigt stor efterfrågan, berättar Jörgen Winqvist, platschef på ett Atea, ett stort IT-företag i Umeå.

Måndag den 17 oktober är den sista dagen att söka till universitet och högskola inför våren. Arbetsförmedlingen har därför gått ut med en lista över vilka yrken som väntas bli attraktiva under de närmsta åren. Förutom IT-yrkena väntas sjuksköterskor, lärare, läkare och ingenjörer vara yrkesgrupper som kommer efterfrågas.

Jörgen Winqvist är sedan 15 år tillbaka utbildad systemvetare, men han har också en sjuksköterskeutbildning i bagaget. Och idag, när han är den som läser CV:n, prioriterar han de med två utbildningar, eller erfarenhet från en helt annan bransch.

Ser jag att en person inte bara har jobbat med IT, utan också kanske inom vården eller detaljhandeln eller industrin, så är den CV:n så mycket mer intressantGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".