Torsgatan
Elever från Morö Backe ska ta sig över eller under Torsgatan på väg till Guldskolan Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Fler elever på Morö Backe får skolskjuts

"Vi har räknat om"
1:23 min

Efter föräldraprotester så får fler elever på Moröbacke skolskjuts  till den tillfälliga Guldskolan på Hedensbyn.

Morö Backe skola byggs om och till och under det här läsåret flyttas 150 elever till Guldskolan på Hedensbyn.

För att komma till Guldskolan måste eleverna korsa den hårt trafikerade Torsgatan, och därför rekommenderar kommunen en säkrare väg via en gångtunnel under Torsgatan. För många elever på östra Morö Backe blir det en omväg.

Eleverna i årskurs tre har rätt till skolskjuts om det är mer än 2 kilometer till skolan, men hittills har kommunen inte räknat på den rekommenderade säkra vägen, utan på den kortaste vägen. Men nu har kommunen ändrat sig.
– Nu har vi räknat på hur många barn som är berättigade till skolskjuts om vi räknar på den längre vägen, alltså den säkra vägen. Det rör sig om ett 40 tal elever som får busskort. Idag är det 17 så det blir 23 stycken till, säger Monika Johansson som är ansvarig för kommunens skolskjutsar.

Ingen buss passerar Guldskolan och de barn som har rätt till skolskjuts hamnar på "fel" sida om Torsgatan och måste ända ta sig över eller under leden.

Helst av allt vill föräldrarna att kommunen ska sätta in en speciell skolbuss mellan Moröbacke och Guldskolan på Hedensbyn, men enligt kommunen så blir det för dyrt.
– Det blir jättemycket fördyringar för kommunen, så i dagsläget ser vi inte att det är aktuellt med en abonnerad buss  från den ena skolan till den andra, säger Monika Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".