Karin Wising försöker komma in Foto Åza Meijer
Karin Wising försöker komma in Foto Åza Meijer
Skellefteå

Svårt att julhandla för funktionsnedsatta

Det är dåligt med tillgängligheten i och till vissa butiker för personer med funktionsnedsättning. Nu ger föreningar tips inför julhandeln.

Det är inte alltid så lätt att komma in i butiker om du har rullator eller kör trehjuling. Just nu informerar några föreningar i Skellefteå handlare om tillgänglighet, lagom till julhandeln.

- Jag behöver lite svängradie och då kan det inte stå lockvaror vid kassan heller, för då fastnar jag med kläderna berättar Karin Wising.

Hon kör en trehjuling, som hon själv kallar moppen och den hjälper henne att få gå på stan. Problemet blir tyvärr då att dels ta sig in i butiker med trappsteg utan ramp och dels att ta sig fram i själva butiken.

Nu informerar föreningar i Skellefteå hur handlare kan göra för att lätt öka tillgängligheten. Punkt ett är att inte ställa fram marschaller eller skyltar framför entrén. Inte heller har klädställningar mitt i gångarna.

I Skellefteå har delaktighetssamordnare Alexandra Sundberg, tillsammans med rörelsen, tagit fram siffror som visar att handeln förlorar 106 miljoner kronor på dålig tillgänglighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".