Tomas Wennström (S), Kulturhuset Väven och Erik Persson kulturdebattör
Tomas Wennström (S), Kulturhuset Väven och Erik Persson kulturdebattör. Foto: Fredrik Larsson/Umeå Kommun. Cecilia Stenström/Sveriges Radio. Agneta Johansson/Sveriges Radio

Satsas mest på kultur i Umeå – men vart hamnar pengarna?

Kulturdebattör orolig att Väven slukar budgeten
1:30 min

Kulturdebattören Erik Persson menar att Väven slukar alla kulturpengar, men kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S) försvarar huset.

Umeå kommun lägger mest pengar per invånare på kultur, enligt Myndigheten för kulturanalys. Men vart går pengarna egentligen? 

– Enligt mina beräkningar går hela 25 procent av kulturbudgeten går till lokalhyran för Väven, säger kulturdebattör Erik Persson. 

Han är rädd att det ger en bild att det satsas väldigt mycket på kultur, men att det egentligen är Vävens lokalhyran som får det att se ut som att det satsas.

– Jag är orolig att folk eller politiker tror att det satsas medan det för föreningarna är väldigt ansträngt i dag, säger Erik Persson.

Till Vävens försvar kommer kulturnämndens ordförande, Tomas Wennström (S), även om han delar oron för nedskärningar inom kulturen.

– Man ska inte glömma att Väven har gjort det möjligt med ett bibliotek med mer verksamhet och gett Folkets bio förutsättningar att finnas kvar.

Han säger att Väven inte är en gökunge utan att flera har tjänat på kulturhuset.

– Jag vill inte ställa fria kulturföreningar mot Väven eller Norrlandsoperan. vi behöver alltihop, säger Tomas Wennström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".