Ikeas möbelfabrik i Lycksele
Ikeas möbelfabrik i Lycksele Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Ikea Industry lämnar inlandet

Både plus och minus efter jättevarslet

Storsatsning gav inte långsiktig trygghet
1:16 min

Hälften av de varslade på Ikea Industry i Lycksele och i Malå har fått ny sysselsättning. Fortfarande är det många som förlorar jobbet.

För industriarbetaren Annelie Jakobsson är det inte första gången hon har varit med om att vara sist in och först ut. Man börjar bli van och vet att det löser sig med nytt jobb, säger Annelie.

Även för de som är kvar på Ikea är det mycket som är osäkert. Limträfabriken i Malå ska säljas och nu ska 15 personer där jobba kvar fram till december med att förbereda fabriken för försäljning.

Fabriken i Lycksele gör också andra ikeaprodukter än möbelserien som läggs ned, så det är en halvering av produktionen som genomförs nu. Så det finns jobb fortfarande för en del av dem som varslades i maj. Problemet är att de hade fasta tjänster som nu har blivit till vikariat och tidsbegränsade jobb.

Egentligen är det den hälft av de som varslades i maj som fått andra jobb som tyggast idag. Det är tur i oturen att varslet kom i en högkonjunktur. Det finns andra företag som behöver nyanställa och att det då finns många lediga industriarbetare kom väldigt lägligt för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".