Havsnära kor bevarar viktiga naturvärden

Nu i sommar pågår processen att ta fram särskilda planer för att bevara områden med viktiga naturvärden.

Det handlar i vårt län om 244 så kallade Natura 2000-områden. Ett av dem är Kågefjärdens Havsstrandängar, där bonden Karl-Henry Petterssons kor sköter ängarna.

- De ska hålla efter betesmarkerna. Det finns unika arter som kärrspira som behöver mulen som sköter om för att kunna överleva. Det säger Karl-Henry Pettersson.

Just nu är länsstyrelsens förslag till bevarandeplan ute på remiss. Snart ska man sammanställa synpunkterna som har kommit in och i oktober väntas regeringen ta beslut om den.

Det finns i dag inga särskilda pengar att söka för skötseln av natura 2000-områden. En möjlig väg är i stället att söka miljöstöd via jordbruksverket.

I hela Västerbottens län finns det 244 Natura 2000-områden, allt från stora fjällområden till små orkidélokaler. En orsak till att Kågefjärdens Havsstrandängar blev ett av dem, är att det finns speciella vegetation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista