Åseletjejer startade drillgrupp

Åseletjejer åker Norrland runt och drillar

”Som rytmisk gymnastik med en stav”
1:21 min

Många tycker att det är för lite att göra för unga i Åsele. Men det gäller inte 16-åriga Evelina Bäck, som med sina vänner åker runt i norra Sverige för att uppträda.

– Ja, hur förklarar man drill? säger Evelina Bäck och tänker efter.

– Mamma brukar säga att det är som rytmisk gymnastik, fast med en stav av järn som man svingar runt och har sig med.

De sex tjejerna, som tillsammans utgör gruppen Rockatjejs, har hållit på i några år. De har tidigare varit intresserade av drillning, men de har hittat en egen twist på det – det är bara rockabilly som gäller, både vad gäller kläder och musik.

Starkaste minnet, för Evelina Bäck, var när de uppträdde innan rockabillybandet Top Cats. När jag, i okunskap, frågar vilka Top Cats är håller Evelina på att tappa andan.

Skojar du? De är mina stora idoler!

Evelinas mamma Kristina Bäck beskriver sig själv som ”drillmamman” – hon har följt tjejernas utveckling under åren, och följer med dem när de uppträder.

Hon är själv uppväxt i Åsele och tycker att kulturutbudet, för unga, har blivit smalare.

– Jag tycker det är väldigt lite. De har bion som de kan gå på, och teater vet jag inte riktigt om det ligger för dem. Men musik drar ju alltid, säger hon.

Efter Umeå är Åsele den kommun som satsar mest på kultur i länet, om man slår ut det på antalet invånare. Det visar en sammanställning från Myndigheten för kulturanalys.

Mest satsar kommunen på biblioteksverksamhet, något som också tycks märkas, eftersom Åseleborna är bland de bästa i länet på att låna böcker.

Enligt kommunalrådet Linnea Lindberg (ÅP) kan inte kommunen bistå med allt.

– Det ligger på kommunen att se till så att ungdomarna har vissa aktiviteter på fritiden, men vi kan aldrig tillgodose allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".