Filip Fors
Filip Fors är forskningssamordnare vid Umeå universitet. Foto: Tommy Forsgren / SR

Spräcker myt om deprimerade nordbor

Forskare: Vi är inte mindre glada
1:21 min

En stor europeisk studie avlivar myten om att karga nordbor skulle vara mer depressiva än heta sydlänningar.

Det är en ny upplaga av ESS, European Social Survey, som nu presenteras. Rapporten speglar hur invånarna i 20 europeiska länder samt i Israel ser på sin hälsa och livssituation.

Totalt har 40 000 personer (1791 svenskar) deltagit i studien som avlivar myten om att vi nordbor skulle vara mer deprimerade än sydeuropéer. Det visar sig vara tvärt om.

– Det är många som tänker att skandinaver är mer depresivt lagda, mår sämre rent psykiskt och är mindre glada, säger Filip Fors, forskningssamordnare på Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Men enligt ESS-studien så mår vi bra här uppe jämfört med många sydeuropeiska länder.  Mest depressiv är man i Portugal, där nästan var tredje kvinna uppger att de har varit deprimerade den senaste veckan. Det är dubbelt så mycket som i Sverige.

Bäst psykisk hälsa anser sig norrmän och finländare ha. Där är den psykiska hälsan dessutom jämställd.

Men i Sverige så uppger kvinnor att de är mer depressiva än män, något som förvånade Filip Fors.

– Vi är kanske världens mest jämställda land. Men det kanske är stressen av att göra karriär samtidigt som det fortfarande är ojämställt i hemmet som gör att kvinnorna har sämre psykisk ohälsa, avslutar Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".