Kulturhuset i Klöse
1 av 2
Lisa och Sophia Josephson.
Kulturhuset i Klöse
2 av 2
Kulturhuset i Klöse

Huset i skogen som hundratals besöker

”Första gången trodde vi inte att någon skulle komma”
1:21 min

När systrarna Josephson tog över det gamla huset i Klöse var tanken att det skulle fungera som en arbetsplats. Men nu har det blivit ett dragplåster som hundratals besöker.

När Sophia och Lisa Josephson startade en kulturförening, tillsammans med några kompisar, var det oklart var de skulle hålla till.

För att inte vara bunden till någon plats döpte de föreningen till ”Kulturföreningen Huset” – och så småningom blev det ett sekelskifteshus i Klöse, drygt en och en halv mil utanför Nordmaling, som de tog över 2014.

Det som först skulle vara en studio har nu blivit ett attraktivt kulturhus där de visar film, konst och ordnar festivaler. Intresset har varit enormt mycket större än vad Sophia Josephson hade föreställt sig.

Första gången trodde vi inte att någon skulle komma, och så blev det smockfullt, och det blir det nu varenda gång.

I länet är Nordmaling den kommun som satsar minst på kultur per invånare. Det visar siffor från Myndigheten för kulturanalys. Men kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C), tycker inte att siffrorna stämmer överens med kulturutbudet.

– Det händer väldigt mycket, men mycket sker på ideell basis, förklarar hon.

Och förändringarnas vind blåser – förra året tillsatte kommunen en kulturchef, och efter nyår kommer det, tack vare nya regler, bli enklare för kulturföreningar att få bidrag.

Kulturföreningen Huset, och Sophia Josephson, är däremot en av dem som redan nu får bidrag.

– När vi vill göra någonting så får vi hundratio procents stöd, så på så sätt är Nordmaling en fantastisk kommun, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".