Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Man som sa sig sova under våldtäkt friades

Friades från våldtäktsåtal trots expertvittne
3:33 min

Han hade samlag med en sovande kvinna, mot hennes vilja - men han frias ändå från våldtäkt eftersom han säger att han själv också sov.

En sommarnatt för fem år sen sov ett kompisgäng över i en stuga i Västerbottensfjällen. En kvinna vaknade av att en av männen höll på att genomföra ett samlag med henne. Hon knuffade bort honom och samlaget avbröts, och mannen var strax efteråt ångerfull och bad om ursäkt. Men han förklarar alltså själv det som hände med att han sov och inte visste vad han gjorde. Och domstolarna friade honom.

Detta är ett av ett 10-tal fall i Sverige där våldtäktsåtalade har friats av domstolar därför att de kan ha sovit. Och jo, det finns personer som lider av sexsomni som det kallas, de utför sexuella handlingar i sömnen - ungefär som att gå i sömnen. Men problemet är att sexsomni också kan användas som ursäkt för den som vill komma undan en våldtäktsdom. Domstolarna måste alltså försöka avgöra om misstänkta våldtäktsmän verkligen har sovit.

Mannen som begick övergreppet i fjällstugan i Västerbotten har enligt vittnen haft sömngångarbeteende tidigare i sitt liv, och en före detta flickvän vittnade om att han har utfört sexuella handlingar i sömnen. Det skulle alltså tala för att han kan lida av sexsomni.

Men sömnforskaren Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska instutuet, som vittnade i rätten menade att mannens beteende INTE stämde mer med de faktorer som krävs för diagnosen sexsomni.

– Det finns ett stort antal faktorer, säger Hetta. Dels att personen har ett sömngångarbeteende i vuxen ålder och andra sömnstörningar, dels att personen vaknar upp på ett karakteristiskt sätt. Och i vissa fall kan man göra mätningar av hjärnans mönster i sömn.

– Det går alltså att uttala sig med en viss precision.

Trots Jerker Hettas vittnesmål friades mannen alltså, först i tingsrätten och senare i hovrätten.

Också andra fall, som Sveriges Radios Eko-redaktion har granskat, visar på att domstolarna friar våldtäktsmisstänkta män med den påstådda diagnosen sexsomni - trots att experter har en annan uppfattning.

Carlos Schenk, professor i psykiatri vid University of Minnesota och ledande forskare på sexsomni, har tittat på några av de svenska rättsfallen och han menar att det finns litet eller ingenting som tyder på sexsomni.

En troligare bakomliggande faktor är att männen varit berusade. Alkohol i samband med våldtäkt är mycket vanligare än sexsomni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".