Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget ska hbtq-diplomeras en enhet i taget

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 17.07
"Svårt att tvinga vårdenheter att genomgå hbtq-utbildning"
(1:39 min)
Helena Gaard projektledare hbtq-utbildning vid västerbottens läns landsting
Helena Gaard, projektledare hbtq-utbildning vid Västerbottens läns landsting Foto: Daniel Nord/Sveriges Radio

Västerbottens landsting har frivilliga hbtq-utbildningar för vårdenheter för att försöka förbättra vården.

Forskning som Folkhälsomyndigheten lyfter fram visar att homosexuella, bisexuella, trans- och queer-personer har sämre hälsa än övriga delar av befolkningen. För att motverka detta finns en satsning på vård på lika villkor.

– Hbtq-personer utsätts för mer diskriminering överlag i samhället, men kan också kränkas inom vården. En lägre tilltro till vården kan gör att man inte alltid söker upp vård, säger Helena Gaard, projektledare för hbtq-diplomering.

I Västerbotten har landstinget börjat med hbtq-diplomering av sina vårdenheter. Efter att de har genomgått en utbildning kan de bli diplomerade som hbtq-utbildade.

– Det betyder att man som patient ska känna sig välkommen men också att anställda ska känna sig trygga och kunna vara öppna med vilka de är.

Det är upp till enheterna själva att gå utbildningen och Helena Gaard säger att det är svårt att tvinga enheter att genomgå utbildningen.

– Det bygger på att man är motiverad och verkligen vill förändra sin verksamhet.

De har försökt lägga upp utbildningen så att alla vårdenheter ska ha samma möjlighet att bli diplomerade. Arbetsgruppen jobbar på ett förändringsarbete tillsammans som följs upp ett år senare. 

Kan ni följa upp och se om det blir bättre för patienterna?
– Det skulle vara jätteintressant, men vi är inte där än utan kanske kan vara något framöver.

Hittills finns det tre färdiga diplomerade verksamheter: Ungdomhälsan, psykiatrin för unga vuxna och hud och STD-kliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".