Tove Wikander, som tar examen som sjuksköterska efter jul, och var med och höjde ingångslönen för sjuksköterskor till 26 000 kronor i Västerbottens läns landstng.
Tove Wikander sjuksköterskestudent som var med och höjde ingångslönen för sjuksköterskor till 26 000 kronor i Västerbottens läns landstng. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio & Privat

Sjuksköterskestudent om lönelyftet: Höjer hela kåren

Blivande sjuksköterskan Tove Wikander om ny lägsta lön
3:09 min

Sjuksköterskestudenterna fick landstinget att gå med på högre ingångslön. Vad var den vinnande strategin?

Målet och slagordet har varit "Inte under 26 000" för sjuksköterskorna som går ut i januari från utbildningen vid Umeå universitet. Och Västerbottens läns landsting gick med på stundernas krav.

– Vi skrev ned våra argument och krav i ett brev. Vi skrev att vi inte skulle ta några jobb inom landstinget under 26 000, säger Tove Wikander.

Hon tar examen som sjuksköterska efter jul och var med och fick landstinget att höja ingångslönen.

– Det känns jätteroligt och jag tror det kan höja statusen för hela yrkeskåren. Lön är ju status, säger Tove Wikander.

Nu hamnar de i en situation där de nyexaminerade kan tjäna mer än deras tidigare klasskompisar som jobbat ett år inom landstinget.

– Vill de fortsätta kämpa för högre lön så vill vi hjälpa till med det.

Tove Wikander och hennes klasskompisar kunde ta kampen under studierna men för de redan anställda blir det svårare. 

– Viktigt att vi som jobbar fortsätter berätta hur vi har det och det gäller att tänka på politiker också. Det spelar roll hur man röstar för politikerna styr hur mycket pengar som läggs på vården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".