Jordglob
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu börjar klimatavtalet gälla – men det behövs mer

Länets klimatambassadör: Parisavtalet är inte tillräckligt
1:56 min

Idag fredag träder klimatavtalet från Paris i kraft, men få länder har skrivit på avtalet som många forskare tycker är otillräckligt.

Avtalet går ut på att världens länder ska minska utsläppen av växthusgaser, stötta de som drabbas och begränsa den globala medeltemperaturökningen till under 2 grader.

– Men avtalet är inte tillräckligt. Det verkar som att den samlada forskarkåren är eniga om det. Det är ett bra steg på vägen men inte alls tillräckligt, säger Peter Sköld, klimatambassadör i Västerbotten.

Han är bland annat föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet och var även på plats på klimatmötet i Paris.

Trots att nästan ett år har gått sedan 197 länder kom överens, har inte ens hälften av parterna skrivit under avtalet.

– Man måste förstå varje land utifrån sina egna förutsättningar. Alla länder har inte pengarna som behövs för att göra den här omställningen.

Peter Sköld tycker ändå att det märks att klimatavtalet blivit ett startskott för klimatarbetet i världen. Det pågår arbete både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Han säger att det finns många bra initiativ här i länet för att få att hjälpa småföretagare med klimatomställning.

– Det handlar om att få företagarna att förstå att deras omställning handlar inte om att vara snäll mot världen utan att ta steget in i nästa era där hållbarhet är det enda sättet att kunna konkurrera, säger Peter Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".