Sjökort. Foto: Joseph Knevel / Sveriges Radio Norrbotten
1 av 2
Foto: Joseph Knevel / Sveriges Radio
Magnus Wallhagen, produktionschef på Sjöfartsverket.
2 av 2
Magnus Wallhagen, produktionschef på Sjöfartsverket. Foto: Sjöfartsverket

Säkrare båttrafik med nya sjökort

Magnus Wallhagen, Sjöfartsverket: Det kan skilja upp till en halvmeter
1:30 min

Just nu håller Sjöfartsverket på att uppdatera sjökorten för Östersjön och Bottenviken. Först ut har varit sträckan Haparanda-Skellefteå.

Tillsammans med andra Östersjöländer ska nu sjökorten uppdateras. Först ut är området där landhöjningen märks mest, här i norr. Det handlar om sträckan från Skellefteå till Haparanda.

– Referenserna till djup- och strandlinjen kan vara från 60-talet och det har framförallt stor inverkan längst i norr där landhöjningen påverkar mycket, säger Magnus Wallhagen, produktionschef för sjögeografi på Sjöfartsverket.

Sjökort som idag kan vara 60 år gamla är alltså långt ifrån aktuella och landhöjningen påverkar djupet.

– Det kan vara upp till en halvmeter som det skiljer, säger Magnus Wallhagen.

Men landhöjningen påverkar sjökorten även horisontellt. När strandlinjen breder ut sig så har även grunden närmast land gjort likadant. De på sjökorten mörk- och ljusblåa tre- och sexmeterskurvorna breder ut sig i lika stor utsträckning.

Det står visserligen på de gamla sjökorten att det ska tas hänsyn till landhöjningen, men sannolikt har de gamla felaktiga angivelserna fått konsekvenser.

– I bästa fall så navigeras det med goda marginaler, men det kan nog vara en och annan propeller som gått åt, säger Magnus Wallhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".