Professor Peter Sköld, Foto: Umeå Universitet
Professor Peter Sköld. Foto: Umeå Universitet

Ambassadörerna lyfter klimatfrågan i Västerbotten

Peter Sköld: Det behövs action.
1:12 min

Västerbotten har som enda län i Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen utsett tre klimatambassadörer.

I dag startar klimatmötet i Marrakech i Marocko. Samtidigt som det pågår ett globalt möte görs det också insatser på hemmaplan.
I Västerbotten har man utsett klimatambassadörer, personer som i första hand kanske inte är kända för sitt arbete inom klimatet men som tack vare sina karriärer sprider kunskap till de kretsar där de är aktiva, både i länet och i landet.

Tillsammans med Taekwondostjärnan Elin Johansson och längdskidåkaren Per Elofsson tar Peter Sköld över facklan från Sverker Olofsson, Thomas Olofsson och Heidi Andersson som var de förra klimatambassadörerna.
Peter Sköld är professor och föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet och han tror att den stora klimatutmaningen ligger i att vi måste börja agera på riktigt.

– Det är inte alldeles lätt att ta steget från ord till handling. Det innefattar att man agerar på så många nivåer. Utifrån den egna, privata och individuella verkligheten till hur man styr en kommun, en region och ett land. Det krävs action på alla de nivåerna.

I sitt arbete som klimatambassadör riktar sig Peter Sköld främst till forskarvärlden i Umeå och internationellt. Där försöker han få in klimat- och hållbarhetsfrågorna högt på dagordningen med hjälp av olika projekt och arrangemang. Frågorna ligger också nära Peter som jobbar på Arktiskt centrum och han understryker hur viktig Arktis är i klimatfrågan.

– Om inte Arktis mår bra då är det hög tid för världen att ta några snabba steg tillbaka och fundera på vad det är man håller på med egentligen. Det är själva utgångspunkten för den här diskussionen att Arktis mår inte bra idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".