Emma Larsson och Ida Lundström.
Emma Larsson och Ida Lundström. Foto: Foto Åza Meijer
Norsjö

Lägre puls ger fem dagar ledigt

"ett toppenpris"
2:34 min

Lunchpromenaden som kan ge fem lediga dagar och en lägre puls. I Norsjö pågår en friskvårdstävling.

 Kommunanställda i Norsjö tävlar just nu om att vinna fem lediga dagar med lön. Det genom att sänka sin puls och förbättra konditionen.

En friskvårdstävling är det som pågår just nu i Norsjö. Det är 179 personer som nappar på idén med att sänka sin puls och förbättra konditionen under ett halvår och som pris eventuellt vinna fem lediga dagar. Emma Larsson är personalutvecklare:

- Jag ser ju att fler har köpt gymkort och det är många som har kommit igång ordentligt nu, det blev som en extra morot bekräftar Emma Larsson.

Tävlingen kostar också för kommunen. Enligt kommunchef Katarzyna Wikström, som räknat på det hela, så blir det först och främst två tester för 143 000 kronor. Det är ett cykeltest det handlar om, för att kunna ha någonting att mäta efter. Sedan beror det på om det behövs vikare och vilken lön den anställde har för att räkna ut vad de lediga dagarna kan komma att kosta. Men uppskattningsvis kan det handla om cirka 60 000 kronor. Det är också lite olika vad kostnaden kommer att bli i slutändan eftersom en del lag är tre personer, andra fyra. Men att lediga dagarna verkar locka det håller Ida Lundström med om, som nu går för fullt:

- Det pratas om det i fikarummet och jag är då ofta ute och går, för vi har ju en press på varandra inom laget också berättar Ida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".